На този етап не мина, но да видим…“  ~Елисавета Белобрадова

...
На този етап не мина, но да видим…“  ~Елисавета Белобрадова
Коментари Харесай

Официалната ни здравна политика е „Ако мине — мине“. България е държавата на усвояването

„ На този стадий не мина, само че да видим… “ 
~Елисавета Белобрадова

„ Частният вложител се стреми към облага “ 
~д-р Таня Андреева 

 

В последния работен ден преди доста дългата Великденска отпуска на популацията, в минутите преди да хлопнат капаците, разбрахме, че са одобрили „ детска болница “, която била частна. 

Мигове по-късно от министерството взеха решение да разсеят подозренията на обществото, че нещо е потръгнало в някаква посока, като изпратиха конкретизиране, че тя може и да се споделя с леко подвеждащото име „ Мама и аз “, но ще е за лица над 18 години… (??). 

Ако ви се коства, че концепцията е била да се пусне нещо в минутите преди да отидат всички на отмора, в минутите, в които всеки мисли за козунак и пътешестване, в минутите, в които е притъпено вниманието на „ обществеността “, а след това да се каже: „ е, кво… нали ви казахме бе, споделихме с вас, какво се вършиме! “…

… то, евентуално не сте сами в тези си съмнения. 

Оказа се, че посред вълнàта от козуначена сънливост имало и няколко будни представители… в рамките на предпразнично заспалата ни блага рòдина. 

Та номерът не мина. Този път. Засега. Но евентуално ще пробват отново. Скоро. Както споделя Елисавета Белобрадова: „ България е страната на усвояването “. Оказва се, че тази болница е била предлагана и преди, само че в по-чистия си тип, без „ Мама “ в бекграунда и подтекста и е била отказана – като ненужна… посред ширещия се дефицит на лекари и медицински сестри. И, както виждате – е бил фиктивен метод да се предложи още веднъж. Мама и аз – за лица над 18. После имаше разяснения за броя на детските кревати, но и там сметката не излезе. 

Надежда Рангелова-Бояджиева: „ 1 педиатрични специалности при в началото 40 декларирани кревати - това значи по 3 кревати и малко на компетентност, което, в случай че не ме лъже паметта, е под законовата наложителна численост - 5 броя “. 

Проф. Литвиненко: „ Казах на премиера, че бяхме шокирани, сюрпризирани, както и че никой не ни е питал за мнението ни […] Обърнах му внимание за настояването на вложителя, в което са посочени редица детски специалности за бъдещата частна болница, които няма по какъв начин да се вместят на 40 кревати, както оповестиха от Министерството на здравеопазването[…] Очевидно е, че става нещо не както би трябвало “.

Белобрадова: „ Частната болница не организира национални здравни политики, каквато е задачата на Националната детска болница “.

Всъщност, ето го целият коментар на Белобрадова: 

„ Ако мине - мине “  

Това е името на формалната здравна политика по детско опазване на здравето. 

Вчера Министерски съвет одобри решение да позволи на „ Търговска лига – Глобален аптечен център “ АД да си построи частната болница и с това да погребе вечно концепцията за систематизирано детско опазване на здравето, което дава отговор на потребностите на популацията, нужна част от което е Националната детска болница.

Решението беше взето с вярата, че просто ще мине. Това е номер, който се приготвя от доста от дълго време. Доказателство за това е отчетът на ИАМН, която благородно е открила, че имаме голяма нужда от нова огромна болница.

Това е серия от дейности, подготвяни доста от дълго време, до момента в който ние в Народно събрание си гласуваме бюджет за Национална детска болница.

И въпреки всичко би трябвало да разбираем за какво е значимо да има Национална детска болница и за какво е значимо да отстояваме тази борба. И още повече за какво частната детска болница „ Мама и аз “ не е решение на проблемите ни в детското опазване на здравето.

1. Откриването на тази частна детска болница ще изтегли част от така и така недостигащите фрагменти във към този момент съществуващите педиатрични звена.

Леглата, които се декларират, ще изискват голяма човешка инвестиция от лекари, медицински сестри, спомагателен личен състав, който ще бъде взет от съществуващите държавни лечебни заведения. 

2. Частната болница не организира национални здравни политики, каквато е задачата на Националната детска болница. Тя разкрива кревати за скъпоструващи пътеки и поема в огромна степен редовите проблеми. Тежките случаи още веднъж ще отиват в държавните звена, където обаче няма да има експерти и хора, които да поемат грижата за тези пациенти. 

3. Частната болница декларира, че ще има единствено 40 кревати в педиатрично поделение. Няма никаква гаранция за това. Това е смокиново листо, бюрократична операция, с която безочливо се споделя в очите на хората: „ Вие сте тъпи, само че даже и да не сте, нас не ни интересува “. 

4. Националната детска болница не е просто нова постройка, за която би трябвало да се усвоят едни към този момент заделени пари. Тя е институцията, която ще поема най-тежките случаи, ще взе участие в ръководенето на политиките на детското опазване на здравето, ще обезпечава интензивната грижа, ще постанова положителни практики, учредени на актуалната здравна просвета. 

България е страната на усвояването посредством градеж на хиляди безсмислени обекти, които намирам из страната, оставени на произвола, без политики за развиване. 

Служебното държавно управление се държи като че ли има няколко незабавни задания и това е една от тях – затриването вечно на концепцията за Национална детска болница, заличаване на концепцията за систематизирано детско опазване на здравето, само че въпреки всичко да не се загуби финансирането на този план. 

„ Ако мине - мине “ на този стадий не мина, само че да забележим .

 

А и доста значимо е да се запознаете и с това какво има да каже един детски доктор. Ето ви от първо лице:

доктор Таня Андреева:

Казусът с частната детска болница породи редица въпроси, на които ще се опитам да отговоря. 

Защо да не е частна детската болница?

Днес ще прегледам единствено финансовата страна, само че тя напълно не е единствена.

Частният вложител се стреми към облага. Детските клинични пътеки към момента не са задоволително добре финансирани и едвам стигат  да се покрие лекуването и заплатите на личния състав. Ако парите идват единствено от НЗОК и се държи на качествено лекуване, сигурно няма да са задоволителни, с цел да печели вложителят.

Ако парите по КП не са задоволително, има две благоприятни условия за облага, които нормално се комбинират:

- Да се пести от лекуване. Това става с евтини лекарства и консумативи. Или да се одобряват леки случаи, които не изискват скъпо и дълготрайно лекуване. Това дискриминира тежките клинични случаи. Горните две директно се отразяват на качеството. Поради обстоятелството, че съществува осведомителна асиметрия (лекарите имат доста повече информация за здравето на пациента от самия него) пациентът може да не разбере, че предлаганото качество на лекуване не е на равнище. 

- Вторият метод за облага е като се желае доплащане от пациентите – за вип стая, за избор на екип, за административни услуги, за промяна на чаршафи, за болничен, за спомагателни съвещания и така нататък Това основава сериозна преграда и затруднява достъпа до здравни услуги за  децата от небогати фамилии, които няма да са в положение да доплащат.

Ако има държавна национална детска болница, която да дава сложни здравни грижи на високо качество, която да е налична за всички, частната такава би могло да има и тя да се конкурира с държавната, в случай че си откри личен състав и пациенти. Но в случай че се разреши да има частна детска болница, преди държавната да е подготвена, това ще обезкърви от към личен състав държавните структури и основаването на държавна детска болница на процедура ще стане невероятно. Многократно съм ставала очевидец по какъв начин тежки и неразбираеми пациенти се препращат и в частната болница, където работих за тях „ нямаше “ места. Без държавна детска болница има риск тежките клинични случаи и децата от небогати фамилии да останат без лекуване.

Здравето в детска възраст е съществена причина за развиване, учене, обществено благоденствие и постигане на  пълния физически и интелектуален капацитет. Затруднения достъп до опазване на здравето понижава опциите на децата да се развиват и да вземат участие като пълноценни жители в социално-икономическия живот на страната. Като общество не можем да допуснем това .

 

______________

____________________

Този коментар показва персоналното мнение на създателя
и може да не съответствува с позициите на редакцията на Novini.bg.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР